Prednosti ulaganja u zlato

U vremenu kada investitori gube poverenje u današnji fiat novac, a globalna kriza, pojačana pandemijom COVID-19 virusa ugrožava postojeće ekonomije i poslovanje učesnika na tržištu, neophodna je diverzifikacija rizika odnosno potrebno je naći sigurno utočište za kapital koje karakteriše visok stepen likvidnosti. Zlato se u tom kontekstu pokazalo stabilnim ulogom.

Karakteristike zlata koje ga čine privlačnim za investitore su:

 • null

  SUŠTINSKA (INTRIZIČNA) VREDNOST

  zlato je uvek bilo omiljeni model izražavanja vrednosti. Zlato ima svoju i industrijsku upotrebu, zbog svojih fizičko-hemijskih svojstava.

 • null

  POSTOJANJE U FIZIČKOM SMISLU

 • null

  DELJIVOST

  zlato je fizički fleksibilno i deljivo na sitne delove.

 • null

  FUNKCIJA OČUVANJA BOGASTVA

  U slučaju ratne katastrofe ili kolapsa postojećeg monetarnog sistema, zlato će uvek imati vrednost. U tim ekstremnim situacijama, može se čak i očekivati povećanje vrednosti zlata. Mnogi investitori savetuju da svako treba da ima izmedju 5 i 10 procenata svog investicionog portfolija u plemenitim metalima.

 • null

  NE PODLEŽU INFLACIJI

  zlato ima limitirane iznose koji mogu biti plasirani u svetsku ekonomiju.Godišnja ponuda novog zlata ograničena je na 2.500 tona bez izgleda da se ta količina poveća u dogledno vreme s obzirom na sve slabije snabdevanje i sve veće troškove vađenja zlata sa teško dostupnih lokacija, čak i uz savremenu tehniku za preradu. Zbog svoje količinske limitiranosti, smatra se najboljnim antiinflatornim sredstvom.

 • null

  DEFLATORNOST

  najveća kritika zlata je doprinosi deflaciji, a upravo zbog ograničenog snabdevanja. Iako je inflacija odnosno deflacija u početku po konvencionalnoj definiciji bila vezana za novac, a samim tim se stvarno i ne primenjuje zlato, prema modernijim definicijama, deflacija se meri u odnosu na nivo cena. Takođe prema nekim ekonomistima zlato i nije novac, već roba, i ako ga kao takvog posmatramo, onda se ne može govoriti o deflaciji u konvencionalnom smislu.

 • null

  DECENTRALIZOVANOST

  zlato nema “vlasnike” ili centralni autoritet koji bi ga kontrolisao u potpunosti. Na taj nalin posmatrano, zlato je deo planete zemlje. Usled decentralizovanog sistema kontrole svaki pokušaj napada ili manipulacije na zlato kontraproduktivno i velika verovatnoća je da će dovesti do povećanja njegove vrednosti.

 • null

  MINIMALAN COUNTERPARTY RIZIK

  zlato, teorijski posmatrano, može izgubiti vrednost usled iznenadne i ogromne ponude na tržištu, kao što bi bio asteroid ili neka nova revolucionarna metoda vađenja ruda koja u ovom trenutku ne postoji. Ovi slučajevi su malo verovatni, odnosno counterparty rizik je sveden na minimum. Činjenica da je zlato uglavnom sigurno od eksternih uticaja i faktora veliki je plus ovog novčanog oblika.

 • null

  SMANJENA MOGUĆNOST KONFISKACIJE

  konfiskacija depozita u Kiparskim bankama, kao i zamrzavanje bankarskih računa i limitiranje dozvoljenih novčanih iznosa za podizanje u Grčkoj, bolni su podsetnici da je konfiskacija ili ograničavanje raspolaganje sopstvenim sredstvima danas itekako zastupljeno i moguće. Istorijski gledano, konfiskacija zlata se desila u SAD-u jednom, 1933. godine, ali je teško za očekivati da se to može ponoviti.

 • null

  ANONIMNOST

  kod posedovanja zlata anonimnost je zagarantovana, što mu daje dodatnu prednost u odnosu na fiat novac, jer korisnici sve više zahtevaju mogućnost zaobilaska krutih regulatornih ograničenja u pogledu plaćanja i raspolaganja sredstvima.

Na osnovu svega, zlato je odlično sredstvo za obezbeđivanje bogatstva i održavanja njegove vrednosti.